Verslag van Tjeerd van der Werk. Elfstedentocht 1997

Geboren in Birdaard aan de Elfstedenroute. Daardoor waarschijnlijk het “virus” opgelopen. Symptomen: Als het begint te vriezen wordt alles onbelangrijk en draait het nog maar om 1 ding: schaatsen. Een Elfstedentocht is niet het belangrijkste, schaatsen op natuurijs is voldoende. Om klaar te zijn voor de eerstvolgende tocht fiets ik veel en ben ik vanaf oktober elke week ongeveer 2 keer te vinden op de ijsbaan.

Hieronder een verslag van mijn laatste Elfstedentocht.

Ik heb ook in 1986 de tocht gereden. Hieronder de tijden van beide tochten. In 1997 waren de omstandigheden een stuk zwaarder. Toen heeft ook maar 70% de tocht uitgereden.

1986: Gestart om ongeveer 8:30 aankomst om 21:20

1997: Gestart om ongeveer 8:30 aankomst om 21:10

Op 10 februari 1996 ging de tocht net niet door. Toen “op eigen houtje” de Elfstedentocht geschaatst. Gestart om: 08:30 Aankomst om: 19:50. De zondag ervoor had ik nog het zuidelijke deel van de Elftstedentocht geschaatst (zie route) en toen ik in de auto zat op weg naar huis was er een persconferentie van de Elfstedentochtvereniging. Ik was er van overtuigd dat de tocht zou doorgaan en de teleurstelling was dan ook groot dat deze niet doorging. Gelukkig heeft de vereniging hierdoor besloten de voorbereidingsfase te verkorten zodat in het vervolg nog vlak van te voren kan worden beslist of de tocht door kan gaan. Uiteindelijk had de tocht wel kunnen doorgaan….

Verslag Elfstedentocht Tjeerd van der Werk 1997

lidnummer 14339 Startnummer 9916 (nu 5544) Groep 9 (nu 5)

stempelkaart_1997

Dit was mijn voorbereiding voor de Elfstedentocht 1997:

23-12: Geschaatst op ijsbaan

24-12: Geschaatst op Grote Wielen bij Oudkerk

25-12: Geschaatst op de Leyen, meertje bij Rottevalle

26-12: Geschaatst op Grote Wielen bij Oudkerk

27-12: Tochtje op Nannewiid bij Oudehaske. 8 rondjes, 2 uur.

28-12: Geschaatst op de Leyen, meertje bij Rottevalle

29-12: Geschaatst van Kollum naar Dokkum en weer terug.

31-12: Geschaatst route: Dongjum-Birdaard-Dongjum. (3,5 uur)

1-1: Geschaatst bij Kollum

2-1: Geschaatst op de Leyen, meertje bij Rottevalle

Elfstedentocht 4-1-1997:

Om ± 5 uur opgestaan. Macaroni gegeten en ondertussen op tv de start gezien en proviand klaargemaakt: 12 broodjes, 2 bananen, Mars, thee, en flesjes Dextrodrank. Mijn vriendin heeft mij om ± 6:30 naar het station gebracht en met de trein van 7:15 naar Leeuwarden vertrokken. Toen ik door de starttent liep ging het startsein voor groep 14 en kon ik dus meteen vertrekken. Na drie grote klûnplekken in Sneek (9:34) stond mijn begeleidingsteam bestaande uit: Yvonne, Trudy, Reinier en Opa & Oma al op mij te wachten aan de Geeuw om mijn rugzak met schoenen aan te pakken en mij te voorzien van mijn eerste eten. Na ± 10 min snel weer op weg, er waren tenslotte nog 178 km te gaan. Tot aan Stavoren (68km) ging zeer gemakkelijk doordat, op enkele stukken na bijv. op het Slotermeer, het grotendeels voor de wind was. Hier dus krachten gespaard. Na 86 km en 20 km wind tegen de tweede ravitaillering in Workum. Het team was hier ondanks het falen van de techniek (lees:telefoon) op tijd aanwezig en voorzagen mij van broodjes en warme thee. Mijn vrienden Auke en Bennie Dam die veel eerder waren gestart maar waarvan ik gehoopt had ze in te halen waren hier een uur eerder gepasseerd. Hier vandaan even naar mijn ouders gebeld en waar ik door de telefoon een zeer opgeluchte kreet van mijn moeder hoorde. Al met al 15 minuten gerust en toen op naar Bolsward. Alles ging ondanks de tegenwind redelijk \”voor de wind” . Kon in wat snellere groepjes meekomen. Even voorbij Harlingen even gebeld om te vertellen hoe het ging en om te vragen waar begeleidingsteam stond. Na Harlingen tot voorbij Franeker ging het zeer moeizaam door de vele klûnplaatsen en de opstoppingen daardoor. Het team stond dus even na Franeker in Dongjum.

Elfstedentocht 1997 op de Geeuw in Sneek

Hier ook weer even 10 minuten gerust. Het was nu 16:45 en bijna donker. gelukkig was ik nog fit genoeg om grotendeels, i.v.m. valpartijen door slecht ijs en duisternis, alleen in de wind te kunnen schaatsen zodat ik heelhuids maar op het eind wel kapot door de “Hel van het Noorden” kwam. Ergens op de Finkumervaart vòòr Bartlehiem een sanitaire stop en doorgebeld waar ik op dat moment was. Het laatste stuk in de wind van Bartlehiem naar Dokkum was zeer zwaar. Dus grote opluchting toen eenmaal in Dokkum aangekomen waar mijn vader stond. Hier hing een schitterende sfeer. Na ook hier even te hebben gestaan (10 min) en een stuk koek opgegeten kon ik er weer tegenaan om het laatste stuk te schaatsen. Dit was voor de wind dus een makkie. Het team stond voor de laatste ravitaillering in Birdaard (terugweg) met de rugzak met schoenen. Onder luide aanmoedigingen ben ik weer vertrokken. Het stuk van Bartlehiem naar Oudkerk was tegen de wind in en viel nog even tegen. Maar eenmaal op de Murk kon je je laten uitglijden en zo kwam ik om 21:10 aan. Schaatsen uit en stempel gehaald en met de bus naar het FEC om je startkaart in te leveren. Daarna zo snel mogelijk in bus en trein (met vertraging?!) en om ±23:15 terug in Buitenpost waar ik weer werd opgehaald.

Hieronder een kort videoverslag van deze tocht.


Na al dit geschaats nog niet genoeg ervan gekregen. Ik heb ook nog de Elfmerentocht ( 115 km) gereden op 9 Januari in 5 uur en 35 minuten.

11 4_kl

Verder nog in 2008 en 2012 in totaal 3 keer de Alternatieve Elfstedentocht geschaatst op de Weissensee in Oostenrijk. Ook hiervan is een verslag te lezen op deze site.

Index

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.