14 februari 1956

Nauwelijks twee jaar later kregen de koplopers van ’54 kans op revanche. Opnieuw zaten Jeen Nauta, Aad de Koning en Anton Verhoeven in de kopgroep. Dit keer hadden zij gezelschap van Maus Wijnhout uit Lisse en Jan J. van der Hoorn uit Ter Aar, een neef van de winnaar van ’47. Ook Jeen van den Berg reed lang in hun gezelschap, maar na Franeker kreeg hij een geweldige inzinking en moest de groep laten gaan. Bij Vrouwbuurtstermolen zat hij ontredderd in de kant, terwijl hij schaatsen wisselde.

In hetzelfde dorp hadden de vijf koplopers al aangekondigd, dat zij tegelijk over de finish zouden rijden. Heel Nederland wist via de radio al wat er zou gebeuren . De vijf reden inderdaad juichend naast elkaar over de eindstreep. Het halve land sprak er schande van. De andere helft juichte het toe.

Niemand van de vijf zou ooit vertellen, wie het initiatief tot het opmerkelijke besluit had genomen, maar de vijf bleven vrienden voor het leven. Wel lekte er het één en ander uit over de beweegreden: men voelde zich onzeker over de finish, die immers twee jaar geleden ook totaal onverwacht volkomen was veranderd, nadat ze hem een dag voor de start allemaal hadden verkend.

Het bestuur had er allemaal niets mee te maken. Men besloot geen prijzen uit te reiken, maar handhaafde de vijf wel op de eerste plaats in de uitslag. Dat was een beslissing, die tot op de dag van vandaag wordt aangevochten. Zo werden de vijf van ’56 altijd uitgesloten van alle officiële Elfstedenbijeenkomst, waarvoor de winnaars werden uitgenodigd. En dat terwijl ze door het bestuur wel op de eerste plaats werden gehandhaafd.

Bron: KNSB/natuurijsschaatsen.nl

Twaalfde op 18 januari 1963

2 Replies to “14 februari 1956”

  1. Als deze “super-sportmannen” er zijn in geslaagd de 11-stedentocht uit te schaatsen,is het toch hun recht eerbied te hebben voor de prestaties van hun medevluchters !!! Samen aankomen vind ik een “supertoffe”beslissing na dergelijke prestatie !!!
    Ik was als Belg 3 x aanwezig op deze waanzinnig mooie sporttebeurtenis.(2 x Evert Van Benthen & 1x Angenent) en hoop in het laatste stuk van mijn leven “HET” nog éénmaal te mogen meemaken! Dan kan ik het in de hemel vertellen ,dat ik erbij was !!!

  2. Ter vergelijking aan de gezamelijke aankomst in 1956 van meerdere schaatsers,verwijs ik U naar het Wielrennen,waar enkele jaren terug onze landgenoot MUSEEUW Johan,samen met zijn twee medevluchters (waren wel ploeggenoten meen ik),samen over de meet reden na de wedstrijd PARIJS-ROUBAIX !!! Was enig mooi om zien,hoe die sportmannen elkaar omhelsden !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.