Speciale aandacht voor zestig jaar Elfstedentocht van 63

Op woensdagmiddag 18 januari 2023 zal Het Westlands Schaatsmuseum uitgebreid aandacht besteden aan het feit dat het dan precies zestig jaar geleden is dat de legendarische Friese Elfstedentocht van 1963 in barre weersomstandigheden werd verreden.

Vanaf 14.00 uur wordt deze tocht opnieuw tot leven gebracht met historische documentatie, foto’s en originele filmbeelden van het extreme winterweer. Om 14.30 uur zal Joop Raaphorst, destijds deelnemer, vervolgens zijn herinneringen aan deze tocht ophalen. Joop, nu 80 jaar oud, is naast een doorgewinterde schaatser, ook een fanatieke hardloper, die meer dan 100 marathons heeft gelopen. Hij kan prachtig vertellen. Daarna wordt op een groot scherm een film met originele beelden van deze barre tocht vertoond.

Bezoekers kunnen ook de expositie ‘Van Wim tot Jutta’ bewonderen. Daarin wordt speciale aandacht besteed aan de ‘s-Gravenzandse schaatsers Wim van der Voort, die een zilveren medaille won in 1952 op de Olympische Spelen in Oslo op de 1500 meter en Jutta Leerdam, die in 2022 wereldkampioen sprint werd; zilver won op de 1000 meter op de Olympische spelen en in december het Nederlands sprintkampioenschap aan haar erelijst toevoegde.

Het museum is te vinden aan de Parallelweg 43 in ’s-Gravenzande. Het is die dag geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.