Kunstboekje over Friese 11-steden

WARNS / HEKENDORP – Als eerbetoon aan de Friese saamhorigheid en rijke cultuur schreef beeldend woordkunstenaar Connie Harkema “De geschiedenis van de Friese 11-steden in vogelvlucht”.  Het boekje bevat behalve de omschrijving in dichtvorm zelfgeschilderde prenten van de Friese 11-steden.

Al ver voor haar journalistieke en redactionele loopbaan is Connie Harkema als autodidact begonnen met tekenen en schilderen. Nu noemt ze zich naast schrijver ook beeldend woordkunstenaar, omdat ze beelden schildert bij haar woorden en woorden bij haar schilderijen, zowel in proza als poëzie. Gaandeweg dit proces komen kunst en literatuur steeds dichter bij elkaar te liggen.

Serie schilderijen

Connie woont sinds zeven jaar afwisselend in het (kunstenaars)dorp Warns en in de Randstad. ‘Gedurende deze tijd viel mij de grote gemeenschapszin van de provincie Friesland op. De vele activiteiten en de gezelligheid in de kleine plaatsjes inspireerden mij bij het maken van dit boekje. Eerst heb ik van elke stad een schilderij (50×50) gemaakt. Deze serie heeft net de vuurdoop in het Hilton Hotel in München doorstaan en hangt nu bij dezelfde hotelketen in Straatsburg. Daarna zijn de schilderijen nog te bezichtigen tijden Art Square Amsterdam (22 t/m 24 oktober) en in het bibliotheekwezen in de Krimpenerwaard. Gek genoeg heb ik nog geen locatie in Friesland op het oog.’

Nadat de schilderijen voltooid waren, maakte Connie bij de voorstellingen gedichten die ze samen met de afbeeldingen bundelde in een boekje. Ook zorgde ze ervoor dat de serie op postkaart als set verkrijgbaar is.

Verbeelding gaat boven realisme

In totaal heeft Connie een cursus Poëzie Schrijven en dertien boeken geschreven, fictie en non-fictie, waarvan sommige in opdracht. Ook heeft ze aan meerdere nationale en internationale exposities deelgenomen.

Over haar werk vertelt ze: ‘Mijn schilderstijl is modern, kleurrijk en verhalend. Het gebruik van vlakken en lijnen – vaak in golvende beweging – drukken mijn denkproces uit. Daarbij ligt het gevoel niet alleen in het onderwerp, maar ook in de compositie, het ritme, de lijnen en het kleurgebruik. De verbeelding gaat boven het realisme. Dit vaak in tegenstelling tot mijn schrijven.’

De geschiedenis van de Friese 11-steden, kunstboekje met gedichten

Auteur en illustrator: Connie Harkema

Uitgave: Uitgeverij aquaZZ

ISBN: 978 94 9189 719 1             

Omvang: 52 pag.

Prijs: € 12,95

Set ansichtkaarten € 8,50

Boek en kaarten zijn te bestellen via harkemaconnie@gmail.com

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.