Waar in Friesland wordt al geschaatst?

Er wordt hier en daar in Friesland al geschaatst. Maar de meeste plekken liggen door de harde wind nog open. Ook het Nannewiid, door de geringe diepte meestal een van de eerste plekken waar kan worden geschaatst, ligt op veel plekken nog open. Toch wordt er aan de kanten al geschaatst. Verder is men dus nog aangewezen op landijs. Op de Jan Durkspolder bij Earnewâld werd maandag ook al geschaatst. Hoewel maar een klein stuk bedekt was met ijs. De wind heeft ook hier teveel kracht om overal ijs te vormen. Dat het op open water nog lang niet vertrouwd is blijkt ook uit een tweet van de Fryske Marren: (gemeente waarin veel Friese meren liggen bekend van de Elfmerentocht)

Kom alsjeblieft nog niet op het natuurijs. Het ijs is op heel veel plekken nog lang niet sterk genoeg om het gewicht te dragen. Wil je buiten schaatsen, ga dan naar de lokale ijsbaan zodra die open is.

Zo ook de waarschuwing van Natuurijswijzer:

Ziet er mooi uit, maar oei wat gevaarlijk die verschillende ijsdiktes met één en hetzelfde ijsoppervlak dat we zien! Natuurijs is deze periode zeer verschillend: let daar goed op!

Kijk op deze pagina voor een overzicht van sites met plekken waar wel geschaatst kan worden en ijsdiktes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.