De eerste vrouw die de Elfstedentocht het snelst schaatste: Wopkje Hutting-Kooistra, overleden op 92 jarige leeftijd

Wopkje Hutting-Kooistra kwam als eerste vrouw over de finish tijdens de zevende Elfstedentocht op 6 februari 1941. Zij was toen 16-jaar oud en reed de tocht in 11 uur en 9 minuten. Er was toen nog geen wedstrijdbeleid voor vrouwen waardoor zij niet geregistreerd is als eerste winnares. Pas in 1985 mochten vrouwen voor het eerst meedoen aan het wedstrijdelement van de Elfstedentocht.

Wopkje Hutting-Kooistra en schaatsster Sjoerdje Faber hebben samen geschiedenis geschreven als eerste, vrouwelijke Elfstedentocht schaatssters. Sjoerdje Faber volbracht in 1940 op 18-jarige leeftijd als eerste en enige vrouw de Elfstedentocht. Dit deed zij onder begeleiding van de vader en broer van Wopkje Hutting-Kooistra: Hendrik en Jelle Kooistra. Wopkje was nog te jong.

In 1941 was de 16-jarige Wopkje volgens haar vader ook nog te jong om de tocht te schaatsen. Ze is toch gegaan en versloeg Sjoerdje, die toen 24 jaar was, met 18 minuten verschil. Dit met, naar eigen zeggen, “enkel een groot bord havermout en wat broodjes kaas in de jas”.

In 1947 hebben Wopkje Hutting-Kooistra en Sjoerdje Faber de Elfstedentocht samen gereden waarbij Wopkje het eerst over de finish kwam. Wopkje en Sjoerdje hebben zich samen ingezet om vrouwen te laten deelnemen aan het wedstrijdelement. Hiervoor kregen zij veel respect en belangstelling vanuit het publiek. Zo werd hen doosjes bonbons toegereikt na het binnenrijden van Bolsward tijdens de tocht in 1947.

Wopkje Hutting-Kooistra behaalde vier Elfstedentocht kruisjes in de
jaren: 1941, 1942, 1947, 1954 waarna zij een oorkonde van de Elfstedentocht-commissie kreeg.

Dat het schaatsbloed door de familie Kooistra’s aderen stroomt is duidelijk merkbaar. De Nederlandse langebaan- en marathonschaatser Jorrit Bergsma is een achterneef van Wopkje Hutting-Kooistra. Jorrit Bergsma werd in 2014 olympisch kampioen en in 2013 en 2015 wereldkampioen op de 10.000 meter.

Dinsdag 30 mei 2017 is Wopkje-Hutting Kooistra in Leeuwarden overleden op 92-jarige leeftijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.