Verslag Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee 2008, van Tjeerd van der Werk.

Eind januari 2008 zijn wij vertrokken naar de Weissensee in Oostenrijk om mee te doen aan de alternatieve Elfstedentocht. We kwamen op zaterdag aan toen het nog schitterend weer was. Rond het vriespunt, geen wind en een strakblauwe hemel. Meteen na aankomst heerlijk geschaatst op het grote en kleine meer.

Grote meer

Uitzicht vanaf het appartement

Wedstrijden kijken

Uitzicht vanaf de brug
over het kleine meer

Door de hoge temperaturen werden de wakken steeds groter.

Op de brug

Koos en Romke schaatsen op grote meer

Uitzicht vanaf balkon (andere kant)

 

Helaas was de eerste dag de enige met ideale omstandigheden. De rest van de week was het veel te warm met als uitschieter de maandag toen we met onbloot bovenlijf op ons balkon in de zon zaten. gelukkig lag er voldoende ijs in het kleine meer zodat alles toch door kon gaan.

Dinsdag de eerste tocht. Om half 6 op. Toch nog vorst! ongeveer 5 graden onder nul. Yvonne heeft Koos en mij om half 7 naar start gebracht. Om 7 uur konden we starten. Helaas zijn we na de start elkaar al snel kwijtgeraakt waardoor ik de rest van de tocht alleen heb afgelegd. Gelukkig waren er nog voldoende groepjes om nog een beetje uit de wind te rijden.

Na een snelle eerste 100 km werd het daarna steeds zwaarder. Door de invloed van de zon werd het ijs zacht en de bovenkant kapot gereden. Hierdoor werd ongeveer 10 km van de 16,6 bijna onberijdbaar. Schaatsen werd bijna klunen. De laatste 3 rondes alleen gereden omdat het te gevaarlijk werd om in groepjes te rijden door het slechte ijs. (valpartijen) Gelukkig lukte me het om de tocht uit te rijden vooral dankzij Yvonne die me elke ronde weer voorzag van eten en drinken en natuurlijk mentale steun.

Na de finish naar de tent om het kruisje en oorkonde op te halen.

Woensdag lekker uitgeslapen. Flink stijf maar gelukkig geen blessures. Alleen een blaar op de hak. Heerlijk gewandeld om de spieren weer wat los te maken.

Wandeling naar Ronacherfelds

Haus Alpenrose, Neusach 37. Het appartement is links midden.

Trainingsdag

Ook voor Yvonne

 Je treft overal bekenden

Donderdagmorgen een lichte training. Middags weer rijdersbijeenkomst en daar werd verteld dat de temperaturen vrijdag weer gaan oplopen dus het wordt weer een zware tocht.

Yvonne heeft ons weer naar de start gebracht. Daar kwamen Koos en ik ook Romke tegen. Met z’n drieën om 7 uur gestart. Na de eerste moeizame rondjes besloten om bij elkaar te blijven om te zorgen dat we het allemaal zouden halen. Gelukkig bleef het ijs ondanks de temperaturen boven nul goed. Dit kwam ook omdat de zon nauwelijks tevoorschijn kwam. Het ijs bleef glijden. Wel stak er een windje op.

 

Pitstop

Koos, Tjeerd en Romke

 

 

 

 

Na de hele goede steun van de supporters kwamen we na bijna 10 uur over de streep.

Eindelijk mogen de schaatsen uit

Na de tocht de oorkonde en kruisje opgehaald in de tent waar we nog even gezellig hebben gezeten.

De grootste schaats ter wereld

 Elfstedenbruggetje

 Statistieken:

Aantal uitgereden 200 km rijders 29 januari: 338

Aantal uitgereden 200 km rijders 1 februari: 625

 Ook Donna en Jurn waren blij met het kruisje (en t-shirt)

Index

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.