‘IJzige strijd voor eeuwige roem’ is de titel van een uniek Elfstedenboek dat op 10 januari wordt gepresenteerd

Over het fenomeen Elfstedentocht werden al meer dan honderd boeken uitgegeven, maar nog nooit verscheen er een verzamelboek. Dat is een bijzonder boek welke vanaf volgende week in ruim 60 supermarkten in het noorden en oosten van het land verkrijgbaar is. Het is een verzamelboek, waarin 216 stickerplaatjes zijn opgenomen die bij boodschappen verzameld kunnen worden. De actie duurt tot eind maart. Er zijn ook 84 foto’s in het boek opgenomen. Uiteraard allemaal over de Elfstedentocht. In de boekhandel is dit boek niet verkrijgbaar. Het is voor het eerst dat er zo’n boek wordt uitgegeven. Het is bovendien vanaf 1933 voorzien van QR-codes waarmee filmbeelden van de tochten kunnen worden opgevraagd.

Zo wordt voor het eerst onthuld dat Fanny Blankers-Koen, het atletiekfenomeen uit Amstelveen, in 1940 een Elfstedenkruisje veroverde en dat van dat kruisje in 1985 een gouden kruisje werd gemaakt dat aan Evert van Benthem werd geschonken. Auteur en Elfstedenhistoricus Ron Couwenhoven achterhaalde een nog nooit genoemde prijs die Coen de Koning in 1917 in Sloten won, vond in kunstenaar Willem Troost de eerste Hollander die zich al in 1864 op Elfstedenijs waagde en presenteert uniek fotomateriaal van Pim Mulier, de initiatiefnemer tot de eerste officiële Elfstedentocht in 1909. Het boek bevat tal van andere wetenswaardigheden over de Tocht der Tochten en de mannen en vrouwen die de 200 kilometeruitdaging aangingen.

Ook werd nooit eerder gepubliceerd fotomateriaal van tweevoudig winnaar Coen de Koning gevonden, blijken vier ex-voetbalinternationals in 1929 een kruisje veroverd te hebben en wordt voor het eerst de financiële impact voor de pers tijdens de tocht in 1985 beschreven.

Aan IJzige strijd voor eeuwige roem werd meegewerkt door het Eerste Friesche Schaatsmuseum in Hindeloopen, het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek en het Fries Film & Audio Archief in Leeuwarden.

Dankzij de medewerking van het Filmarchief was het mogelijk om QR-codes in het boek op te nemen, waardoor filmbeelden vanaf de tocht van 1933 kunnen worden opgeroepen. Ook dat maakt IJzige strijd voor eeuwige roem tot een uniek boek.

52 antwoorden naar “‘IJzige strijd voor eeuwige roem’ is de titel van een uniek Elfstedenboek dat op 10 januari wordt gepresenteerd”

 1. Ik ben teleurgesteld dat het boek De ijzige strijd uitsluitend in het Noorden en Oosten te verkrijgen is. Ik heb er heel wat voor over
  dit boek te kunnen bemachtigen. Mag ik iets horen hoe e.e.a. te regelen is ??Mijn startnummer is 00175 en lidnr. 001093 Ik heb
  4 tochten gereden en 4 jan. j.l. gedurende 18 uur !!!! de televisie gevolgd. Wat een schitterend programma.

 2. Ik vind het erg jammer dat jullie zo selectief zijn in waar de kaartjes te sparen zijn. Het boek aanschaffen is 1 maar dan de kaartjes nog. Wij in Flevoland mogen dit dus niet sparen???

 3. Heb vandaag bij de Jumbo in Leeuwarden IJzige strijd voor eeuwige roem gekregen, maar eenmaal aan het plakken geslagen zit er een enorme fout in het boek. De blz. nrs. 49 – 64 ontbreken hiervoor in de plaats is wederom gekomen blz. nrs. 33 – 48. Met andere woorden er is verkeerd ingebonden. De plaatjes die ik NIET kan plakken in het boek zijn 125 – 174.

  • Deze site is niet de uitgever van de boeken en heeft geen banden met de supermarkten waar de boeken en plaatjes te verkrijgen zijn.
Hieronder de adressen van de uitgever van het boek:
info@retrospectboekproducties.nl
http://www.retrospectboekproducties.nl

  • Beste Cynthia, In een zeer zeldzaam geval kan een boek verkeerd ingebonden worden. Komst gelukkig weinig voor, maar is wel vervelend. Verzoek: Is het mogelijk dat u dit meld bij de supermarkt waar u het album heeft afgehaald en waar u waarschijnlijk de stickers spaart voor dit unieke album. Dan lossen we deze kwestie voor u op.

   Excuus voor het ongemak

   • Ik hoop dat na de supermarkt actie het boek voor ieder te koop komt
    Dan onder het mooie feest uitgeven 25 jaar na ..
    En kan iedereen waar ook het boek aanschaffen.
    Ik hoop het met de rest vd mensen die niet mee kunnen sparen.of hun boek.net niet vol krijgen toch ook de kans krijgen op zo.n boek

 4. Ik hoop dat na de supermarkt actie het boek voor ieder te koop komt
  Dan onder het mooie feest uitgeven 25 jaar na ..
  En kan iedereen waar ook het boek aanschaffen.
  Ik hoop het met de rest vd mensen die niet mee kunnen sparen.of hun boek.net niet vol krijgen toch ook de kans krijgen op zo.n boek

 5. Voor juist de mensen, die ver buiten het gebied wonen waar de actie heeft plaats gevonden, hebben we een paar boeken compleet en klaar liggen om verstuurd te worden. Mocht u het fijn vinden om zelf te plakken, dan kan dat, wilt u liever een volgeplakt boek, dan kan dat ook. Stuurt u maar een bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.