Nieuwe aflevering van de Elfstedenpodcast! Met Klaas Schaap (1929) ‘Mijn ogen waren klonten geworden’

Dit was een hele bijzondere om te maken. Klaas Schaap is een kranig baasje van 92 jaar. In de hal prijkt meteen zijn grootste trots: vijf ingelijste Elfstedenkruisjes. Mét die van de Hel van 1963.

Ik word in een zetel gezet met een bak koffie als Klaas aan zijn verhaal begint. Hij kijkt er vaak verbaasd bij, wat hem allemaal is overkomen in zijn sportieve levensloop. Hoe hij ‘per ongeluk’ wedstrijdschaatser werd omdat hij nou eenmaal verschrikkelijk hard op natuurijs kon doorbeuken en hoe hij tijdens de elfstedentocht van 1963 als anonieme schaatser op de voorpagina van de Friese koerier belandde.

Wat hij allemaal in dat Friese poollandschap meemaakte, weet hij nog als de dag van gisteren. ‘Onderweg kwam je geen sterveling tegen…’

Luister de podcast in je podcastapps!

Spotify

Apple Podcasts

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door Haak Chicory Equipment en Boomsma Distilleerderij. Én door jullie, petje.af leden en donateurs! Dankjewel.

Sportieve groet, Jessica

https://petje.af/elfstedenpodcast

De tocht der waanzin

Op 14 februari 2021 begint de dag waar wij heel ons leven van gedroomd hebben, wij rijden de Elfstedentocht. Geen dag in mijn leven is ooit voorbijgegaan zonder aan de tocht der tochten te denken.

In de pikdonkere morgen raakt ons ijzer het ijs van de Zwette in Leeuwarden, één klik “tak”.

Eén klik en mijn hersenen staan al op de Bonkevaart, ik ben er al, al wat ertussen zal gebeuren is bijzaak.

Maar al wat er tussen gebeurde bleek waanzin, fantastische waanzin!

Verder lezen De tocht der waanzin

Gezocht

De Hel van ’63, Evert van Benthem in ’85 en ’86: geen enkele sportwedstrijd is zo in ons collectief geheugen gegrift als de Elfstedentocht. Op 4 januari 1997 werd de (voorlopig) laatste Elfstedentocht verreden. 25 Jaar later brengen we een sportief, muzikaal en literair eerbetoon aan de mooiste en zwaarste sportwedstrijd die Nederland rijk is. Uiteraard met de hoofdrolspeler, winnaar Henk Angenent. Maar ook met bekende en onbekende verhalen van de rijders, omlijst door muzikanten, schrijvers en wetenschappers die op hun eigen manier een ode brengen aan de Tocht der Tochten.

De makers van De Laatste Tocht zijn op zoek naar unieke verhalen over de Elfstedentocht van 1997. Heeft u iets bijzonders meegemaakt of weet u van een anekdote die de wereld nog niet kent? Laat het weten via deze link