Elfstedenbrief 2021

De nieuwe Elfstedenbrief is weer verstuurd aan alle leden. Via deze link te downloaden maar alleen voor leden. Zoals gewoonlijk zijn in de brief de conceptnotulen, de jaarrekening en de begroting te lezen. Ook is er een overzicht van de bestuurssamenstelling en wie verkiesbaar is, een uitleg over een duurzame Elfstedentocht en de uitslag van de leden enquête. Verder wordt er kort aandacht besteed aan het feit dat het volgend jaar 25 jaar geleden is sinds de laatste Elfstedentocht en dat er hierdoor weer veel bij stil gestaan wordt. Onder andere door een nieuw boek en de theatervoorstelling De Laatste Tocht.

Ook is er de aankondiging dat de uitnodigingen weer zijn verstuurd voor de Algemene Leden Vergadering die op 11 december weer zal plaatsvinden het WestCord WTC Hotel in Leeuwarden. En met de mededeling dat als de maatregelen rondom de bestrijding van Corona aanleiding geven om de vergadering op een andere manier te organiseren, dit zo spoedig mogelijk bekend wordt. En er is nog de mededeling dat de nieuwe lidmaatschapskaarten tussen nu eind november worden verstuurd.

Voor verdere informatie kijk op de site van de vereniging: https://www.elfstedentocht.frl

De laatste tocht

Theatervoorstelling De Laatste Tocht brengt een ode aan de Tocht van ’97 met alle hoofdrolspelers. De makers zijn op zoek naar unieke foto’s en videobeelden. Op 4 januari 1997 vond de vijftiende en voorlopig laatste Elfstedentocht plaats. De iconische schaatswedstrijd legde het land voor een dag stil, massaal stonden we langs de route of volgden de tocht op televisie. Vijfentwintig jaar later brengen bekende en onbekende hoofdrolspelers in De Laatste Tocht een sportief, muzikaal en literair eerbetoon aan de mooiste en zwaarste sportwedstrijd van Nederland. Een theatervoorstelling over een legendarische tocht waarin drama en euforie hand in hand gaan.

Evert ten Napel neemt het publiek mee terug naar die bewuste 4 januari. Winnaars Henk Angenent en Klasina Seinstra vertellen over hun buitengewone prestatie van die dag. Daarnaast komen bijzondere, nog onbekende verhalen van deelnemers en ooggetuigen vanaf de kant aan bod.

We kijken terug, maar zeker ook vooruit: weerman Piet Paulusma vertelt of er ooit nog een Elfstedentocht zal komen. Voorzitter van De Vereniging Friesche Elf Steden Wiebe Wieling (denkt van wel en) deelt zijn vergezicht van die volgende Elfstedentocht.

Roelof de Vries (NPO Radio1) en Roelof de Vries (Omrop Fryslân) nemen de presentatie voor hun rekening. Wiebe Kaspers (Fryske pianist, sjonger en multy-ynstrumintalist út Ljouwert) zorgt voor een prachtige muzikale omlijsting.

OPROEP
Een belangrijke plaats in de voorstelling wordt ingeruimd voor (nog) onbekend foto- en videomateriaal. Heeft u videobeelden, foto’s of heeft u een andere tip? Laat het weten op www.delaatstetocht.nl.

Ried, wedstrijd 1997. Foto: Petra Smid

Wiebe Wieling spreekt op 15 januari op de Dag van de Elfstedentocht

De Dag van de Elfstedentocht van 2022 is op zaterdag 15 januari in Cultuurhistorisch Centrum De Tiid in Bolsward. Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling en journalist Roeland Stekelenburg zijn sprekers. Het Fries Film en Audio Archief presenteert enkele nieuwe en bijzondere vondsten. Met de Dag van de Elfstedentocht wordt de aandacht gevestigd op het culturele en historische belang van het schaatsevenement. Er zijn 111 kaarten beschikbaar voor vijf euro per stuk

Klik hier voor het hele artikel en om kaarten te bestellen