Oproep: schaatsliefhebbers gezocht!

Samen met het Schaatsmuseum Hindeloopen is Tresoar op zoek naar schaatsliefhebbers om schaatsers te herkennen op foto’s. Het Schaatsmuseum in Hindeloopen heeft namelijk een prachtig archief met divers materiaal over schaatswedstrijden, waaronder vele foto’s van de Elfstedentocht. Het museum is nu op zoek naar mensen om te helpen bij het herkennen van de schaatsers op deze foto’s. Op vrijdag 19 augustus organiseert het Schaatsmuseum in samenwerking met Tresoar een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden. Helpt u ons om deze oproep onder uw leden en/of volgers te verspreiden?

Informatiebijeenkomst
Op deze middag kan iedereen die geïnteresseerd is kennis maken met het digitaliseringsproject van bijna 14.000 scans. Deelnemers aan de bijeenkomst kunnen zelf ervaren hoe het project werkt en uitproberen hoe zij een foto moeten beschrijven. Als deelnemer beantwoord je vragen zoals wie staat er op de foto, wanneer is deze gemaakt en waar. Tijdens de bijeenkomst krijgen zij hulp van de betrokken organisaties. Het doel van het Schaatsmuseum is om zoveel mogelijk foto’s te voorzien van een beschrijving zodat deze in de toekomst gebruikt kunnen worden in het museum, maar wellicht ook voor onderzoek of in boeken.

Het Schaatsmuseum in Hindeloopen heeft een grote collectie met objecten zoals schaatsen, medailles en andere voorwerpen. Daarnaast heeft het museum ook een groot archief met foto’s, knipsels, stempelkaarten, oorkondes, brieven en meer. Voor het digitaal toegankelijk maken van dit archief werkt het museum samen met Tresoar. Onder andere door de verbinding te zoeken met deelnemers van Fryske Hannen. Boudewijn Ridder van RAAF Projecten is betrokken bij de opzet en uitvoering van het project.

Oproep: wie schaatst daar?
Bent u geïnteresseerd in de Elfstedentocht en goed in staat om schaatsers te herkennen? En wilt u deze kennis met ons delen? Dan zien wij u graag op 19 augustus vanaf 15:00 uur bij het Schaatsmuseum in Hindeloopen. Opgave voor 8 augustus via info@fryskehannen.frl. U ontvangt vervolgens nadere informatie over het programma en de locatie. Graag tot dan!

Voor vragen over het project kunt u contact opnemen met Jetske de Groot via jetske.degroot@tresoar.nl.

Alvast bedankt voor uw hulp!

Dag van de Elfstedentocht livestream terugkijken

Op 5 februari 2022 (uitgesteld i.v.m. de Corona maatregelen) is de dag van de Elfstedentocht gehouden in Cultuurhistorisch Centrum De Tiid in Bolsward. Sporthistorici Marnix Koolhaas en Jurryt van de Vooren spraken met Wiebe Wieling, de voorzitter van de vereniging de Friesche Elf Steden, en Jannewietske de Vries, burgemeester van de gemeente Súdwest-Fryslân met zes van de elf Friese steden en deelnemer aan de tocht van 1997. Het Fries Film & Audio Archief presenteerde een compilatie van nieuw ontdekte filmbeelden van de Elfstedentocht. Roelof Stekelenburg toonde filmbeelden van de Elfstedentocht van 1997, die hij zelf schaatste als medewerker van het tv-programma NOVA met Willem Augustin. En er was een preview te zien van de documentaire die is gemaakt over Reinier Paping. Deze documentaire is binnenkort in zijn geheel te zien op Omrop Fryslân.

De Dag van de Elfstedentocht livestream is hier terug te kijken.