wobkje_kooistra

1 juni 2017
door Tjeerd van der Werk
Geen reacties

De eerste vrouw die de Elfstedentocht het snelst schaatste: Wopkje Hutting-Kooistra, overleden op 92 jarige leeftijd

Share

Wopkje Hutting-Kooistra kwam als eerste vrouw over de finish tijdens de zevende Elfstedentocht op 6 februari 1941. Zij was toen 16-jaar oud en reed de tocht in 11 uur en 9 minuten. Er was toen nog geen wedstrijdbeleid voor vrouwen waardoor zij niet geregistreerd is als eerste winnares. Pas in 1985 mochten vrouwen voor het eerst meedoen aan het wedstrijdelement van de Elfstedentocht.

Wopkje Hutting-Kooistra en schaatsster Sjoerdje Faber hebben samen geschiedenis geschreven als eerste, vrouwelijke Elfstedentocht schaatssters. Sjoerdje Faber volbracht in 1940 op 18-jarige leeftijd als eerste en enige vrouw de Elfstedentocht. Dit deed zij onder begeleiding van de vader en broer van Wopkje Hutting-Kooistra: Hendrik en Jelle Kooistra. Wopkje was nog te jong.

In 1941 was de 16-jarige Wopkje volgens haar vader ook nog te jong om de tocht te schaatsen. Ze is toch gegaan en versloeg Sjoerdje, die toen 24 jaar was, met 18 minuten verschil. Dit met, naar eigen zeggen, “enkel een groot bord havermout en wat broodjes kaas in de jas”.

In 1947 hebben Wopkje Hutting-Kooistra en Sjoerdje Faber de Elfstedentocht samen gereden waarbij Wopkje het eerst over de finish kwam. Wopkje en Sjoerdje hebben zich samen ingezet om vrouwen te laten deelnemen aan het wedstrijdelement. Hiervoor kregen zij veel respect en belangstelling vanuit het publiek. Zo werd hen doosjes bonbons toegereikt na het binnenrijden van Bolsward tijdens de tocht in 1947.

Wopkje Hutting-Kooistra behaalde vier Elfstedentocht kruisjes in de
jaren: 1941, 1942, 1947, 1954 waarna zij een oorkonde van de Elfstedentocht-commissie kreeg.

Dat het schaatsbloed door de familie Kooistra’s aderen stroomt is duidelijk merkbaar. De Nederlandse langebaan- en marathonschaatser Jorrit Bergsma is een achterneef van Wopkje Hutting-Kooistra. Jorrit Bergsma werd in 2014 olympisch kampioen en in 2013 en 2015 wereldkampioen op de 10.000 meter.

Dinsdag 30 mei 2017 is Wopkje-Hutting Kooistra in Leeuwarden overleden op 92-jarige leeftijd.

16 januari 2017
door Tjeerd van der Werk
Geen reacties

Een Eeuw Elfstedentocht

Share

foto van Hardrijderijen in Friesland.

Er zijn nog enkele exemplaren beschikbaar van het boek “Een Eeuw Elfstedentocht”. Dit boek verscheen in 2009 i.s.m. het Eerste Friese Schaatsmuseum ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van De Friesche Elf Steden, waarbij gebruik gemaakt werd van het grote archief van dit bijzondere museum. Dat leverde exclusieve ooggetuigenverslagen over de eerste tocht op, maar ook het bijzondere verslag van Telegraaf-hoodredacteur J.C. Schröder die als deelnemer werd geweigerd, maar toch grote delen van de tocht van 1909 mee schaatste. Dat verhaal raakte na publicatie in zijn eigen krant volledig in het vergeetboek. Verder:
– de oprichtingsactiviteiten van mr. Mindert Hepkema.
– Coen de Koning’s weigering de eerste prijs in ontvangst te nemen in 1912.
– Joris van den Bergh, topverslaggever als gangmaker van Pim Mulier in 12912.
– De tocht van de broers Hettinga uit Dongjum in 1929.
– De loodzware tocht van 1940 toen honderden rijders kruisjes kregen terwijl de tocht niet hadden volbracht.
– Brieven aan Auke Adema, winnaar in 1940 en 1941.
– Jeugdstorm op het ijs in 1942.
– De moord op Elfstedenrijder Roelie Roelfsema in 1943.
en tal van andere onbekende verhalen.
Het boek is bovendien voorzien van een complete lijst van de Elfstedenrijders in de 19de eeuw.
208 pag. paperback, geïllustreerd in zwart/wit en kleur.
Prijs inclusief 4 euro verzendkosten 12,50 euro.
Bestellen via r.couwenhoven@upcmail.nl.

12 januari 2017
door Tjeerd van der Werk
Geen reacties

Goede winter vooruitzichten

Share

Alle kenners zijn het inmiddels wel eens dat er een serieus koudefront aan komt. Dus is er een grote kans dat er eind volgende week op natuurijs kan worden geschaatst. Elfstedensite volgt de ontwikkelingen op de voet. Houd ons Twitter account en Facebook pagina goed in de gaten voor de laatste updates.

Facebook pagina Elfstedensite

28 december 2016
door Tjeerd van der Werk
Geen reacties

Wat is Elfstedenkoorts?

Share

Als het kwik amper een week onder nul is en de eerste waaghalzen de ijzers onderbinden om op nog twijfelachtig natuurijs te schaatsen, dan valt al het E-woord: Elfstedentocht. De toertocht en wedstrijd zet het hele land op z’n kop. Als-ie gereden wordt tenminste, want dat komt maar zelden voor. Waarom zijn we zo in de ban van die tocht der tochten?

Klik hier voor het artikel

Share
Share